Academicianul Valeriu D. Cotea

Valeriu D. Cotea s-a născut la 11 mai 1926, în satul Călimanu, azi satul Vidra, ca fiul lui Dumitrache Cotea. El continuă tradiția unei vechi familii de intelectuali din Țara Vrancei, însuflețită de o fierbinte dragoste de Țară și Neam (bunicul său a făcut parte din grupul de rezistență, condus de Vasile Chilian și a fost împușcat de ocupanții germani în 1917 pentru spionaj în favoarea armatei române) .
A absolvit Facultatea de Agronomie din Iași, având apoi o lungă carieră didactică și științifică.
Timp de peste 20 de ani (1976-2000) a reprezentat România la Oficiul Internațional al Viei și Vinului (OIV), cu sediul la Paris.
A fost membru titular al Academiei Române din anul 1993, membru corespondent al Academiei Internaționale a Vinului din 1998 și al altor foruri științifice de prestigiu. A înființat și condus Centrul de Cercetări pentru Oenologie, de pe lângă Academia Română, cu sediul la Iași.
Personalitate de prestigiu, acad. Valeriu D. Cotea a dinamizat nu numai viticultura Vrancei, ci și viața culturală și învățământul de pe plaiurile „Mioriței”. La 7 noiembrie 2008, colegiul nostru l-a desemnat ca mentor, purtând în continuare numele de Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Focșani.

Scroll to Top
Scroll to Top